Hlavní obsah

Problémová americká automobilka propustí deset tisíc lidí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka GM hodlá propustit na deset tisíc zaměstnanců, tedy na 14 procent své pracovní síly. Zbývajícím zaměstnancům chce snížit mzdu. Společnost byla totiž těžce zasažena globální krizí, před časem musela dokonce dostat vládní dotaci.

Článek

GM by zároveň měla příští týden oznámit svůj plán na „přežití“. Současné škrty ve výši mezd a počtu zaměstnanců jsou tak součástí plánované restrukturalizace.

Automobilka společně s Fordem a Chryslerem dostala v polovině prosince vládní pomoc. GM již obdržela 9,4 miliardy dolarů a očekává další čtyři miliardy, které jí byly slíbeny.

O práci přijdou lidé v továrnách po celém světě. Po propouštění bude ve společnosti pracovat 63 tisíc lidí. Snížení platu by se mělo dotknout 3400 amerických dělníků.

GM byla desítky let největší automobilkou světa, co se produkce týče. Loňská globální krize jí však podrazila nohy. V celkových číslech ji předběhla japonská Toyota.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota se stala největší automobilkou světa

Japonská společnost Toyota „vydělala“ loni na globální krizi. Díky slabému zájmu o nové vozy se stala největší automobilkou světa. Předběhla svého rivala...

Výběr článků

Načítám