Hlavní obsah

VIDEO: Zlatá mince na památku českého předsednictví EU stojí 900 tisíc

JABLONEC NAD NISOU

Kilová zlatá medaile, kterou v pondělí začali razit v České Mincovně v Jablonci nad Nisou, bude dražší. Společnost, která je součástí skupiny Jablonex Group, ji investorům nabízí za 900 000 korun, což je o 100 000 korun víc, než se ještě na začátku ledna předpokládalo. Medaile je téměř o třetinu dražší než ta loňská.

Článek

Důvodem je rostoucí cena zlata na světových trzích a také oslabující koruna, řekl ředitel mincovny Jan Vízek. Ani to ale podle něj zájem nesnížilo. 

Zlaté kilovky razí Česká Mincovna už popáté a jejich motivy jsou vždy nějakým způsobem spjaty s Evropskou unií. Hlavním motivem té letošní je české předsednictví v Radě Evropské unie, autorkou předlohy je česká medailérka Majka Wichnerová.

"V tuto chvíli je zamluvených 108 medailí z nákladu 150 kusů, dnes už ale volali další zájemci," řekl obchodní náměstek Libor Křapka. Většina investorů je z Česka, mezi zájemci je podle Křapky dokonce jeden rekordman, který má zájem hned o čtyři kusy.

Mince stojí 900 tisíc korun.foto: ČTK/Radek Petrášek

Obchodu se zlatem se krize nedotkla

Poprvé mincovna razila zlatou kilovku v roce 2005 v počtu 50 kusů, tehdy se prodávala za půl milionu korun. "Pokud by ji dnes chtěl tehdejší investor prodat, zřejmě by za ni dostal více než dvojnásobek," řekl Vízek. Kilová medaile totiž podle něho není jen výhodnou investicí do zlata, jehož cena stále roste, ale také do uměleckého díla. Na uměleckém ztvárnění medailí se vždy podílejí špičkoví čeští výtvarníci.

Obchodů se zlatem a drahými kovy a díky tomu ani mincovny se podle Vízka krize nedotkla. Naopak, zájem investorů o investice do drahých kovů roste. I proto letos mincovna chystá ještě jednu velkou investiční ražbu. Na podzim vydá poprvé emisi platinových medailí o hmotnosti půl kilogramu.

foto: ČTK/Radek Petrášek

Jejich tématem budou významné české památky. První bude věnována chrámu svatého Víta a prodávat by se měla za 400 000 korun. "Záležet ale bude na vývoji cen platiny na světových trzích a také na kurzu koruny vůči dolaru," dodal Křapka.

Česká mincovna je nejmenší divizí Jablonex Group. Společnost s 50 zaměstnanci uskutečnila loni zakázky za zhruba 450 miliónů korun, letos počítá s tržbami kolem půl miliardy. Růst tržeb společnosti je podle Vízka spojen s rostoucí cenou zlata a drahých kovů. Hlavním klientem mincovny je Česká národní banka, pro kterou firma razí oběživo i pamětní mince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám