Hlavní obsah

Inflace v Česku výrazně zpomalila na 2,2 procenta

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Meziroční míra inflace se v lednu snížila z prosincových 3,6 procenta na 2,2 procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Zpomalení cenového vývoje se projevilo zejména u položek, jejichž ceny v loňském lednu výrazně vzrostly. Největší zmírnění cenového růstu zaznamenaly ceny v oddíle zdraví, kde došlo k eliminaci vlivu zavedení regulačních poplatků v loňském lednu,“ uvedli statistici.

Podle nich na tom byly obdobně ceny za stravování, ubytování, částečně u potravin a dalších výrobků a služeb, kde odezněl vliv zvýšení DPH od ledna 2008.

Co v lednu meziročně podražilo či zlevnilo (v %):
zemní plyn+24,3
elektřina+1,6
teplo a teplá voda+9,2
vodné+13,4
stočné+14,2
pohonné hmoty-24,6
auta-11,5
ovoce-12,6
chleba-3,9
mouka-7,4
vejce-16,2
čerstvé mléko-9,9

Inflace v Česku rychle klesá. Zatímco v listopadu se míra zdražování v meziročním srovnání držela na 4,4 procenta, na konci roku to bylo 3,6 procenta.

"Největší propad má již inflace za sebou, v nadcházejících měsících by se ovšem měla přiblížit jednoprocentní hranici. K akceleraci inflace zpět ke dvěma procentům by mělo dojít až v druhé polovině letošního roku,“ komentoval analytik Komerční banky Jiří Škop.

Tíha globální krize, která tlačí na růst spotřebitelských cen, dopadla naplno již i na eurozónu. V zemích využívající euro v lednu klesla inflace na 1,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám