Hlavní obsah

Autobazarům AAA Auto se loni nedařilo, prodej jim spadl o čtvrtinu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 60 tisíc vozů prodala skupina AAA Auto v loňském roce ve střední a východní Evropě. Meziročně je to o čtvrtinu horší výsledek. Jen v České republice má firma 22 poboček, kde prodala 35,5 tisíce aut (meziročně o 23 procent méně). Vyplývá to z údajů, které společnost v pátek zveřejnila.

Článek

„Tento pokles prodejů byl zapříčiněn dvěma hlavními faktory - ochlazující spotřebitelskou poptávkou na trhu ojetých vozů v reakci na globální finanční krizi a rozhodnutím společnosti AAA AUTO opustit polský trh a uzavřít většinu svých poboček v Maďarsku, jejichž výkonnost zaostávala oproti ostatním pobočkám skupiny,“ zdůvodnila firma horší výsledky.

Loňský rok patřil prý mezi nejhorší v novodobé historii na trhu osobních aut. Autobazary podle páteční zprávy díky uzavření několika poboček v Maďarsku a stažení z Polska zlepšily svoje hospodaření. Firma se totiž od konce roku 2007 dostala do ztrát. Za prvních devět měsíců loňského roku pak prodělala dvě stě miliónů korun.

Ve výhledu pro letošek je společnost opatrná. „Dosavadní tržní vývoj a nepříznivý makroekonomický výhled v zemích působnosti skupiny AAA Auto napovídá, že rok 2009 bude rokem náročným a těžko předpovídatelným, kdy rozhodujícími budou správně zvolená obchodní strategie a proaktivní rozhodování,“ stojí v prohlášení.

Autobazary AAA Auto:
Na konci roku 2008 měly 38 poboček ve čtyřech zemích. Kvůli restrukturalizaci během loňska se počet zaměstnanců snížil z 3834 na 1401. Počet poboček se snížil o sedm. V roce 2007 firma vstoupila na pražskou burzu. V témže roce vykázala ztrátu 4,9 miliónu eur, tedy v přepočtu asi 120 miliónů korun, rok předtím byla v zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám