Hlavní obsah

O nákup Českých aerolinií se zajímá další firma, společnost Odien

Ke koupi Českých aerolinií se přihlásil další zájemce. Je jím americká finanční skupina Odien, která v České republice vlastní cestovní kancelář Čedok. Už dříve svůj zájem o ČSA oznámily ruská společnost Aeroflot a české aerolinky Travel Service.

Článek

"Odien zájem o koupi Českých aerolinií má," řekl mluvčí firmy Tomáš Brejcha. Detaily účasti firmy v privatizaci se však budou teprve řešit. Není například jasné, zda Odien půjde do soutěže s partnerem. Je však pravděpodobné, že se skupina spojí s některou leteckou společností. V soutěži bude hrát roli mimo jiné zkušenost s provozováním letecké dopravy.

Ministerstvo financí vyhlásilo výběrové řízení na nového vlastníka ČSA ve čtvrtek. Zatímco Aeroflot dává svůj zájem halasně najevo, další velké evropské letecké společnosti mlčí. Air France, Lufthansa a British Airways ponechaly ve čtvrtek dotazy ČTK bez komentáře. Náměstek ministra financí Ivan Fuksa nedávno mluvil o zhruba deseti zájemcích.

V souvislosti s Aeroflotem se často hovoří o chystaném partnerství s některou z českých finančních skupin. Aeroflot jako firma mimo EU potřebuje lokálního partnera, aby si ČSA zachovaly status národního dopravce.

Nový vlastník ČSA má být znám do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám