Hlavní obsah

Koruna díky ČNB bleskově posilovala, poté však tvrdě narazila

Novinky, toh
Aktualizováno

Česká měna má za sebou týden plný prudkých výkyvů. Zatímco do středy padla na několikaletá minima, od čtvrtka díky České národní bance opět výrazně posiluje. Ještě v pátek dopoledne posilovala o desítky haléřů, po poledni však obrátila a oslabila. Analytici tento vývoj předvídali.

Článek

Podle serveru Patria Online česká měna se vůči euru dostala kolem půl desáté na hladinu kolem 27,60 Kč/EUR a proti dolaru na 21,55 Kč/USD. Přitom ještě ve středu bylo euro za více než 28,20 Kč/EUR a dolar kolem 22 korun.

Po poledni měna své zisky odevzdala a vrátila se nad 28 Kč/EUR.

I přes nepříznivý výhled tuzemské ekonomiky koruna posílila díky vyjádření České národní banky. Ta totiž očekává, že se letos bude česká měna pohybovat na průměrných 25,80 Kč/EUR.

„Koruna začala posilovat již včera po vyjádření ČNB a dnes jsou patrné ještě dozvuky této reakce. Odhad kurzu ČNB je překvapivý. Otázkou je, zda se to naplní,“ řekl v pátek dopoledne Novinkám analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Očekává se další pád

Podle něj by měna měla spíše oslabovat. Již příští týden lze očekávat další výkyvy v kurzu, protože budou zveřejněna další makroekonomická data, která by neměla být příznivá. „Je tu prostor pro další oslabování. Během prvního čtvrtletí očekáváme kurz až 28,50 Kč/EUR a ve druhém čtvrtletí pak až 29 korun za euro,“ uvedl Frayer.

S tím souhlasí i analytik společnosti Citco Jiří Šimek. „My se domníváme, že koruna ještě nemá nejhorší chvíle za sebou a až vyprchá euforie ze slov guvernéra Tůmy, tak se koruna vrátí ke slabším hodnotám nad hladinu 28 korun za euro,“ uvedl.

Koruna by v druhé polovině roku mohla začít opět posilovat, důležitá bude situace na trzích. Pokud se zlepší zahraniční poptávka, může následný pozitivní výhled pro hospodářství pomoci i měně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám