Hlavní obsah

Česko asi dosáhlo svého ekonomického dna, tvrdí guvernér ČNB

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká národní banka radikálně přehodnotila ekonomickou situaci tuzemského hospodářství v letošním roce. Zatímco na podzim očekávala růst HDP ve výši 2,9 procenta, nyní je to pokles o 0,3 procenta. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma uvedl, že již nyní se tuzemské hospodářství nachází na dně svého ekonomického cyklu, a je tedy možné, že bankéři již nebudou snižovat úrokové sazby.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma

Článek

Podle prognózy banky by tak v následujícím roce mělo hospodářství opět růst, a to o 0,9 procenta. S nepříznivým výhledem pro ekonomiku souvisí i vývoj inflace. Zdražování by se letos mělo pohybovat kolem nuly, příští rok pak kolem dvou procent.

Banka dále odhaduje, že kurz koruny vůči jednotné evropské měně by se letos měl držet kolem 25,80 Kč/EUR. V roce 2010 pak kolem 25,60 Kč/EUR.

Ekonomika je nejspíš v recesi

Analytici již ve čtvrtek dopoledne uvedli, že Česko se již patrně dostalo do recese. Uvedli to poté, co statistici zveřejnili data prosincového zahraničního obchodu, který skončil v deficitu 11,8 miliardy korun. To je nejhorší výsledek od roku 1994.

"Česká ekonomika je již patrně v recesi a v letošním roce by mohla flirtovat s deflací," komentoval analytik Patria Finance David Marek.

Jako špatné znamení čtvrtečních dat ze zahraničního obchodu vidí i analytička Raiffeisenbank Helena Horská. "Podle výsledku exportu nás nejspíš čeká nemilé překvapení i u prosincové průmyslové výroby. Pokud se naplní tyto obavy, bude růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí nejspíš záporný. To by znamenalo, že ČR vstoupila do recese již na konci loňského roku," uvedla Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám