Hlavní obsah

ČNB se bojí krize, úroky jsou nejníže za více než tři roky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká národní banka ve čtvrtek na svém pravidelném zasedání snížila hlavní úrokové sazby o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Takové snížení očekával i trh. ČNB sazby srazila i přes výrazné oslabování tuzemské měny v posledních dnech. Sazby tak klesly na nejnižší úroveň od října 2005.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Obava z recesního vývoje ekonomiky převažuje nad obavou z propadu koruny a vzedmutí inflace,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle něj by rozhodnutí centrální banky nemělo s kurzem tuzemské měny příliš zahýbat. Změnu může přinést až odpolední tisková konference bankovní rady. 

Bankéři sazby naposledy snižovali 17. prosince, a to o půl procentního bodu. Tehdy trh takovýto zásah také očekával.

Sazby snižuje celý svět

Pomocí úrokových sazeb bojují s globální krizí centrální banky po celém světě. Například Bank of England, tedy centrální banka Británie, snížila sazby na nejnižší úroveň ve své historii. Poprvé za 315 let se úroky dostaly na úroveň jednoho procentního bodu.

„Nižší úroveň sazeb je pro ekonomiku obecně příznivá a může v budoucnu ekonomice pomoci, ale aby peníze začaly při nižších úrocích v ekonomice cirkulovat, je třeba obnovení důvěry v budoucnost. České ekonomice v nelehkých časech naštěstí pomáhá alespoň slábnoucí koruna,“ dodal Brožka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám