Hlavní obsah

Ceny zájezdů a letenek klesají, ale cestovky chystají zdražení

Právo, bor
PRAHA

Na poslední chvíli, s odletem do týdne, lze pořídit týdenní dovolenou v Tunisku za necelých pět tisíc a v Egyptě za deset. V exotických destinacích jako Brazílie, Kuba, nebo Thajsko se ceny za dvoutýdenní pobyt pohybují kolem 30 tisíc, včetně všech poplatků.

Článek

Podobně výhodné jsou nyní také ceny letenek. Zpáteční letenka do thajského Bangkoku stojí 15 tisíc a do Pekingu dokonce jen 12 tisíc korun.

Člen prezídia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura vysvětluje strmý pokles cen zájezdů a letenek jako jeden z dopadů hospodářské krize. Zájem o cestování všeobecně klesá, ale cestovky mají od loňska, kdy se o krizi ještě moc nemluvilo, předplacené ubytovací kapacity i místa v letadlech. Ty teď potřebují prodat a tomu musejí přizpůsobovat ceny.

Ceny půjdou zase nahoru

Od května, míní Okamura, se ceny, zejména v případě letenek, zvýší, protože letecké společnosti pravděpodobně omezí na další období počty letů tak, aby byly v souladu s klesající poptávkou.

Cestovní kanceláře, které pracují v jiném časovém režimu, než letecké společnosti, však nadcházející léto děsí hlavně kvůli klesajícímu kursu koruny. Loni si cestovky nasmlouvaly se svými zahraničními partnery ceny, které vycházely z toho, že kurs koruny se bude pohybovat v nejhorším případě kolem 26 Kč za euro.

Pokud by pád koruny pokračoval a dostal se až k obávaným 32 Kč za euro, znamenalo by to pro středně velké cestovky ztráty v řádu desítek miliónů korun. Vyhnout by se jim mohly zvýšením cen zájezdů, čímž by ale riskovaly pokles poptávky.

Touto cestou se už vydala CK Fischer, která chystá zdražení letních zájezdů o 15 až 20 procent. O podobných krocích uvažují i další cestovky.

Vzhledem k tradičně převažující nabídce nad poptávkou a současné menší ochotě lidí utrácet za dovolenou, se cestovky mohou dostat do velkých problémů. Někteří z odborníků už začínají připomínat počátek léta 1997, kdy došlo k řetězovému krachu cestovních kanceláří.

Reklama

Související články

Letecké zájezdy v Česku výrazně zlevňují

Velké české cestovní kanceláře snížily od úterý o stovky korun palivové příplatky k ceně svých leteckých zájezdů. Snaží se tak nalákat klienty v době,...

Výběr článků

Načítám