Hlavní obsah

Propuštění skláři měli dostat desetitisíce, neviděli ale ani korunu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Téměř 60 tisíc korun dostali podle potvrzení o příjmech propuštění zaměstnanci skláren Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Problémem však je, že tyto peníze ve skutečnosti vůbec neobdrželi. Protože se jim však příjem virtuálně zvýšil, přijdou teď o 2000 korun jako sociální příplatek a přídavky na děti.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Dohromady měly sklárny 1200 pracovníků a přestaly vyrábět loni v září. Od té doby se také nevyplácely žádné mzdy. Firma však podle informací České televize přesto lidem vykázala příjmy za poslení čtvrtrok.

"Mzdová účetní mi potvrdila odstupné, které jsem nedostala, ve výši 56 348 korun," řekla propuštěná sklářka Renata Pokorová. 

"Takhle to v zákoně je, že i když nic nedostanou, sráží se jim z toho daň, sráží se jim pojištění a ještě se jim to dává do přiznání," vysvětlila insolvenční správkyně Helena Horová. Skláři prý mají jedinou možnost - vymáhat peníze, které od sklárny nedostali, soudní cestou. Na to však nemají peníze.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase jde ale o nezákonný postup. "Pokud tyto prostředky lidé nedostali, nelze je posuzovat jako příjem," řekl ve středu Nečas. Ministerstvo prý celou záležitost prošetří.

Před krachem největšího regionálního podniku se míra nezaměstnanosti na Světelsku pohybovala kolem pěti procent. Na konci ledna tam už bylo bez práce 760 lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 13,5 procenta. Během prvních únorových dnů stoupl počet uchazečů o práci na 1100 osob. Kromě skláren propouštějí i další firmy v regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám