Hlavní obsah

Slovensko očekává o polovinu nižší hospodářský růst

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenské ministerstvo financí snížilo odhad letošního růstu ekonomiky z původně plánovaných 4,6 procenta na 2,4 procenta. Jak ve středu po zasedání vlády uvedl ministr financí Ján Počiatek, kvůli dopadům globální hospodářské krize by příjmy státního rozpočtu mohly letos klesnout o 330 milionů eur (asi devět miliard korun).

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr financí Ján Počiatek

Článek

Počiatek nevyloučil ani přehodnocení výše naplánovaného deficitu pro rok 2009, který počítá se schodkem 2,08 procenta HDP. Ministr však zdůraznil, že slovenská vláda se nechce vydat cestou nekontrolovaného navyšování deficitu. "Jsme zastánci toho, aby byl deficit co možná nejnižší," dodal Počiatek.

V úterý upravila prognózu růstu HDP také Národní banka Slovenska a to z původně předpokládaných 4,7 procenta na 1,7 až 2,5 procenta. Navzdory těmto prognózám bude patřit slovenská ekonomika mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám