Hlavní obsah

Inspekce zadržela 20 tun rakovinotvorných arašídů z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celníci a inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zadrželi na hranicích 20 tun nebezpečných arašídů z Číny. Laboratorní analýzy u nich odhalily nadlimitní množství zdraví škodlivých aflatoxinů, informovala mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Inspekce zásilku 800 pytlů loupaných nepražených arašídů původem z Číny do Česka vůbec nepustila, zadržela ji hranicích a upozornila na ni i další země Evropské unie.

Arašídy a další suché skořápkové plody patří k nejčastěji kontrolovaným potravinám, do země se dováží ve zvláštním režimu, a tak se většinu zásilek podaří zadržet právě při celní kontrole. Naposledy zadrželi celníci a inspektoři zásilku 18 tun arašídů z Číny v prosinci minulého roku, další dvě tuny arašídů z Vietnamu s aflatoxinem objevila SZPI loni v březnu.

Aflatoxiny jsou nebezpečné pro lidské zdraví a mohou způsobit rakovinu. Vyskytují se nejčastěji na plodech napadených plísněmi. Rakovinotvorná látka se tvoří při vyšších teplotách, zpravidla nad 25 stupňů Celsia. Pokud se plody uloží v chladu, bývá riziko kontaminace mizivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám