Hlavní obsah

Koruna zažívá volný pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna se v úterý propadla na nejslabší úroveň vůči euru od července 2007. Po 15:00 spadl kurz až na 28,57 Kč/EUR; vůči dolaru koruna oslabila na 22,16 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Vůči dolaru koruna už v pondělí oslabila na nejnižší úroveň od října 2006, tedy za posledních 27 měsíců.

Článek

V úterý dopoledne ještě koruna posilovala k dolaru a k euru stagnovala, poté se ale začala pohybovat opačným směrem, když následovala vývoj ostatních měn ve středoevropském regionu.

"Nevidíme za tím oslabením žádnou domácí zprávu," řekl Novinkám analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Koruna a polský zlotý podle něj sledují hlavně pohyb na evropských akciových trzích, které ráno mírně rostly, před polednem si ale začaly připisovat ztráty.

:. Zdroj: Patria Online

Prudce klesly i okolní měny

"Jako nebezpečí pro korunu vidím prolomení psychologické hranice 300 maďarských forintů za euro, které by znamenalo výprodeje. To by dostalo korunu pod další tlak," řekl dopoledne Novinkám Vlk. Jeho obavy se odpoledne potvrdily, když forint poprvé v historii hranici prolomil a dostal se až na 302 HUF/EUR.

Maďarská měna se podle Vlka začala již v dopoledních hodinách hroutit pod tíhou vln negativní nálady šířící se z globálních trhů. Ta je podle něj patrná v celém středoevropském regionu; polský zlotý vůči euru propadl na minimum za posledních 4,5 roku. Krátce po 15:00 se obchodoval na 4,59 PLN/EUR.

Slabá koruna může v krizi pomoci

Podle některých odborníků je při současné světové finanční krizi oslabení měny výhodou a spokojeni mohou být zejména exportéři, protože české zboží v zahraničí zlevňuje a stává se více konkurenceschopné. Naopak kvůli slábnoucí koruně může zdražit zboží z dovozu, pohonné hmoty či dovolené v zahraničí.

Koruna oslabuje i kvůli tomu, že česká ekonomika v posledních měsících stále méně vyváží a Česká národní banka snižuje úrokové sazby. V červenci 2008 roku se dolar prodával za méně než 14,50 Kč, za euro se platilo i pod 23 korun. 

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Slabá koruna pomáhá v krizi

Česká měna za posledních 6 měsíců výrazně oslabila. Za americký dolar se v pátek platilo přes 21,90 Kč, tedy o polovinu více než v červenci loňského roku....

Výběr článků

Načítám