Hlavní obsah

Podnikání se usnadní, Unie bourá úřední bariéry

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikání v EU se má výrazně zjednodušit. Unie začíná vážně bourat úřednické bariéry prostřednictvím revoluční směrnice o službách, jaká v EU ještě neměla obdoby. Připravuje se už od roku 1992 a vstoupit v platnost má již příští rok.

Článek

Vyplynulo to z pondělní Konference o budoucnosti služeb na vnitřním trhu EU, která se konala v Praze pod taktovkou českého předsednictví. „Žádná direktiva nebyla tak rozsáhlá a velká jako tato. Nezasahuje jen do centrálních úřadů států, ale i do regionálních struktur,“ zdůraznil šéf pro vnitřní trh a služby Evropské komise Jorgen Holmquist.

Jedním ze zásadních opatření s platností již od příštího roku má být zavedení pravidla v celé EU, že pokud se daný úřad nevyjádří k žádosti firmy do určité lhůty, bude se žádost považovat automaticky za schválenou. Dále by měly být uznávány kvalifikační podmínky, či zřízeny jednotná kontaktní místa pro podnikatele. To vše by mělo výrazně usnadnit přeshraniční podnikání.

„Vlády teď nemohou jen rozdávat jen peníze do ekonomik, ale musí vytvářet konkurenční prostředí bez bariér. Cesta k tomu je směrnice o službách. Vyžaduje silnou politickou vůli ve všech zemích, protože to je největší zásah do vnitřních trhů Unie,“ prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. 

Proti reformě jsou sami autoři vyhlášek

Podle něho jsou nejvíce proti zavedení směrnice úředníci v daných zemích. „Pro řadu z nich je to těžké, protože jsou to právě oni, kdo ty vyhlášky, které jsou bariérami, vytvářeli,“ zdůraznil Tlapa.

Ne všem státům se do konce roku podaří směrnici uvést do národní legislativy. Nejhůře jsou na tom v implementaci podle vedoucího redaktora bruselské redakce Financial Times George Parkera Itálie, Rumunsko a Litva. Tlapa soudí, že Česko implementuje směrnici, která zasahuje do 38 zákonů, již do konce léta.

„Česko si vede dobře. Ne všechny státy to však stihnou. Není to ale konec světa, proces pokračuje, dodal Holmquist.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám