Hlavní obsah

Státní rozpočet v lednu skončil s přebytkem 0,5 miliardy korun

PRAHA

Stát hospodařil v lednu s přebytkem 0,5 miliardy korun. O rok dříve v lednu 2008 státní rozpočet vykázal přebytek 9,7 miliardy korun. Příjmy rozpočtu v lednu celkově klesly meziročně o 13,8 miliardy na 85 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

"Meziroční pokles byl ovlivněn především nižším inkasem spotřebních daní o šest miliard," uvedlo v komentáři ke zveřejněným výsledkům ministerstvo financí s tím, že propad inkasa souvisí s vysokým inkasem v lednu 2008 ovlivněným předzásobením tabákových výrobků v souvislosti s jejich zdražením od ledna 2008.  

Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve oznámil, že počítá s úpravami rezpočtu kvůli ekonomické krizi. Oficiální páteční prognóza ministerstva financí odhaduje, že české hospodářství letos poroste o 1,4 procenta. Zároveň ale upozorňuje, že růst může být i nižší, protože současná situace v ekonomice je nepřehledná.

Na DPH stát vybral 27,8 miliardy korun, meziročně o 1,4 procenta méně. Stejně jako loni stát vybral na daních od firem, celkem 900 milionů korun. Stávající schválený rozpočet přitom počítá s růstem o 2,5 procenta proti roku 2008.

Na daních z příjmu fyzických osob stát získal devět miliard korun, tedy o 6,7 procenta méně než před rokem. Rozpočet počítá s růstem o 12,9 procenta. Na pojistném na sociální zabezpečení stát vybral 32,5 miliardy korun, meziročně o 0,5 miliardy méně.

Na sociální dávky stát vynaložil 34,3 miliardy korun, meziročně o jedno procento více. Z toho na důchodech stát vyplatil 26,4 miliardy korun, což je o 1,5 miliardy více než v lednu před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát v lednu zaplatil v meziročním srovnání o 0,1 miliardy korun méně, tedy 3,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám