Hlavní obsah

Počet nezaměstnaných poprvé od roku 2005 stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesla meziročně o půl procentního bodu na 4,4 procenta. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se ale počet nezaměstnaných osob ve čtvrtém čtvrtletí po sezónním očištění poprvé od roku 2005 zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Počet nezaměstnaných osob dosáhl 230,8 tisíc (z toho 128,9 tisíc žen) a v porovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2007 se celkový počet nezaměstnaných snížil o 22,1 tisíc," uvádí ČSÚ s tím, že meziroční pokles nezaměstnanosti se projevil v ženské i mužské složce populace.

Oproti třetímu čtvrtletí roku 2008 se průměrný počet nezaměstnaných očištěný od sezónních vlivů ovšem zvýšil o bezmála pět tisíc osob. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 tak dochází poprvé od roku 2005 ke zvýšení počtu nezaměstnaných osob v ČR ve srovnání s předchozím čtvrtletím po sezónním očištění.

Češi se dosud drží nad evropským průměrem

Obecná míra nezaměstnanosti, jak ji definuje Mezinárodní organizace práce, dosáhla 4,4 procenta u skupiny občanů ve věku od 15 do 64 let, což je stále jedna z nejnižších měr nezaměstnanosti v posledním desetiletí.

"Obecná míra nezaměstnanosti je v ČR dlouhodobě nižší než průměr za všechny členské země EU nebo průměr za země eurozóny," udává ČSÚ.

Práci celkem mělo ve čtvrtém čtvrtletí více než pět miliónů lidí, tedy o 66 200 lidí více než ve stejném období roku 2007.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá jinou metodiku, činila ve čtvrtém čtvrtletí míra nezaměstnanosti 5,4 procenta.

Zdrcující prosinec v eurozóně

V Evropě už jsou první dopady finanční krize na zaměstnanost patrné. Podle evropského statistického úřadu Eurostat jen v prosinci loňského roku o práci přišlo 309 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti ve 27 zemích v průměru vyskočila o jednu desetinu procenta na 7,4 procenta.

V zemích eurozóny jsou čísla ještě více zdrcující. Nezaměstnanost zde stoupla o dvě desetiny na rovných osm procent. Analytici přitom očekávali nárůst jen o jednu desetinu procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidí bez práce výrazně přibylo

V závěru loňského roku výrazně přibylo nezaměstnaných. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to kvůli ukončení sezónních prací a také kvůli dopadům...

Výběr článků

Načítám