Hlavní obsah

Vietnamské tržnice v pohraničí zřejmě brzy zmizí

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

POTŮČKY

Západočeské pohraničí zřejmě brzy přijde o jeden ze svých novodobých koloritů – obří asijské tržnice. Zákazníků ze sousedního Německa ubývá každým rokem, takže se vietnamští trhovci stěhují do kamenných obchodů do velkých měst. Ti méně majetní si hledají práci.

Článek

Příkladem už je zjevně největší tuzemská tržnice, ležící přímo na hraniční čáře v Potůčkách v Krušných horách na Karlovarsku. V dobách rozkvětu zde bylo přes dvě stě prodejních stánků.

"Asi deset procent vietnamských obchodníků nám stánky v poslední době vrátilo,“ uvedla Jarmila Fořtová, starostka Potůčků, které těsně sousedí s německým Johanngeorgenstadtem.

"Lepší už to zřejmě nebude. Kdo má z vietnamských trhovců peníze, tak utíká do kamenných obchodů do měst. Kdo je nemá, tak tady živoří,“ poznamenala s tím, že situace na trhu se horší už poslední tři roky.

Němci přijedou, natankují a zase zmizí

"Dolů to jde určitě tak už čtyři roky,“ potvrdil menší zájem Němců o nákupy na české straně hranice číšník z Českého restaurantu v Potůčkách.

"Teď Němci přijedou do obce autem, načepují levnější pohonné hmoty, něco si koupí při placení na zub a odjedou. Možná se někdo z nich cestou zastaví a koupí si knedlík nebo si zajde s rodinou na jídlo do hospody. Už to ale není zdaleka to, co to bývalo,“ krčil rameny číšník.

V Německu se nakupuje levněji

Dopad na trhovce na české straně má ale i vývoj u sousedů, kde mnohé věci jsou už levnější než v Česku. "Například jogurty, prací prášky nebo značkové oděvy, když mají slevy. Německý zákazník sem nemá důvod jezdit, když zrovna nejde do našeho bazénu se vykoupat nebo na lyže,“ popisovala Fořtová.

Navíc v Německu přitvrdily podmínky pro vyplácení sociálních dávek. "Slyšela jsem také, že v některých městech polovinu těch dávek dostanou v poukázkách, které mohou vyměnit za zboží jedině v místě bydliště,“ dodala starostka.

Jak se bude situace v Potůčkách dál vyvíjet, si ale Fořtová netroufá odhadnout. "Jestli poběží městská tržnice rok nebo tři, to opravdu nevím. To je jako s předpověďmi ekonomů, jak se bude vyvíjet krize. Každý říká něco jiného,“ uzavřela.

Anketa

Nakupujete v asijských tržnicích?
Ano
24,2 %
Ne
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10656 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám