Hlavní obsah

Česku hrozí, že nezvládne plnit maastrichtská kritéria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministra financí Eduard Janota v neděli upozornil, že pokud v letošním roce klesne růst české ekonomiky pod jedno procento, ČR přestane plnit maastrichtské kritérium pro deficit veřejných financí. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Schodek veřejných financí musí podle maastrichtských kritérií činit méně než tři procentahrubého domácího produktu. Janota však pokládá za nereálné, že se Česku podaří toto kritérium dodržet i v případě, že výkonnost ekonomiky výrazněji poklesne.

"Při jednoprocentním růstu HDP jsme schopni tři procenta udržet. Pakliže bude ten růst nižší, bude-li nulový, tak si myslím, že v dané politické konstelaci, v dané chvíli, kdy celá řada zákonů by musela být projednávána parlamentem, je to nereálné a já si troufnu v této chvíli tvrdit, že za této okolnosti je nereálné udržet tříprocentní deficit," řekl Janota.

Plnění maastrichtských kritérií je nezbytné pro přijetí eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám