Hlavní obsah

Lepší dny koruny skončily, její kurz se opět zřítil

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká koruna ukončila několik dní trvající posilování a opět se vrátila k oslabujícímu trendu. Její kurz v pátek oslabil o desítky haléřů jak proti jednotné evropské měně, tak proti dolaru. Koruna však nebyla sama, padaly i kurzy ostatních měn střední a východní Evropy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

K euru se tuzemská měna opět dostala k hranici 28 korun, když se před závěrem obchodování obchodovala kolem 27,90 Kč/EUR. Nejvíce ale oslabovala proti dolaru. V týdnu se kurz dostal pod 21 Kč/USD, v pátek však koruna pevnější pozice neudržela a ztratila až k 21,75 Kč/USD.

"Vývoj české měny byl dán do velké míry situací na regionálních trzích. Odtud investoři stahovali své prostředky poté, co na trzích vzrostly opět obavy o globální ekonomický vývoj, což mělo za následek růst rizikové averze,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle něj výrazně padal maďarský forint. Ten totiž vůči euru klesl na své historické minimum, a to k úrovni 300 HUF/EUR.

Pro korunu bude rozhodující dění v příštím týdnu, kdy bude rozhodovat Česká národní banka, zda opět sníží hlavní úrokové sazby. Podle Frayera by tak měla učinit a sazby by mohly klesnout o půl procentního bodu.

"Očekávané snižování sazeb je také jedním z argumentů, proč by měla koruna v první polovině letošního roku oslabit k hranici 29,00 Kč/EUR,“ uzavřel analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám