Hlavní obsah

Americká ropná společnost loni vydělala nejvíc peněz na světě

Americký ropný koncern Exxon Mobil loni navzdory poklesu cen ropy ve druhé polovině roku hospodařil s rekordním ziskem 45,2 miliardy dolarů (téměř 983 miliardy Kč). Částka, která by téměř pokryla roční rozpočet Česka, je nejvyšším ziskem, jaký dosud vykázala společnost na světě. Exxon tak překonal předchozí vlastní rekord z roku 2007, který činil 40,6 miliardy dolarů.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Exxon Mobil je americká ropná společnost.

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí se ale zisk propadl o 33 procent na 7,8 miliardy dolarů. Ceny ropy se v tomto období snížily o 60 procent. Příjmy klesly o 27 procent na 84,7 miliardy dolarů.

Na počátku loňského roku ceny ropy překonaly 100 dolarů za barel a do června vystoupaly až na rekordních téměř 150 dolarů za barel. Od té doby ale kvůli prohlubující se globální ekonomické krizi klesly téměř o 70 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Exxon provozoval v České republice 43 čerpacích stanic Esso, předloni se ale rozhodl z místního trhu a dalších zemí ve střední Evropě kvůli nízkému podílu na trhu stáhnout. Všechny své čerpací stanice v Česku, na Slovensku a Maďarsku Exxon prodal italské společnosti Agip.

Roční zisk Exxonu se blíží rozpočtovým příjmům České republiky. Ty v loňském roce činily 1064,57 miliardy korun při výdajích 1083,94 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám