Hlavní obsah

Zdeptaná americká ekonomika zažila nejhorší období za čtvrt století

Novinky, toh

Největší ekonomika světa si zapíše loňský rok do statistik jako jeden z nejhorších. V závěru roku totiž výkon tamního hospodářství dostal kvůli finanční krizi těžký zásah. HDP Spojených států v posledních třech měsících loňského roku poklesl o 3,8 procenta. Uvedlo to v pátek tamní ministerstvo obchodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jedná se tak o nejhorší meziroční propad za více než 26 let. Již ve třetím čtvrtletí růst tamní hospodářství poklesl o půl procenta, bylo to poprvé od roku 2001.

Největší ekonomika světa tak nyní doplácí na finanční krizi, která v USA začala a postupně se přelila do celého světa. První problémy nastaly v létě 2007, kdy vypukla hypoteční krize. Kvůli neschopnosti lidí splácet půjčky se dostalo mnoho bank do finančních problémů.

Ty pak vyvrcholily loni v létě, když největší finanční ústavy zkrachovaly či byly zestátněny. To srazilo americkou ekonomiku na kolena. Krize totiž spustila kolotoč propouštění, omezování výroby a tím i malé spotřeby domácností.

Co se týče nezaměstnanosti, tak loňský rok patřil pro Spojené státy nejhorší od konce druhé světové války. O práci přišly milióny lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám