Hlavní obsah

Evropa se otřásá, inflace prudce klesla a nezaměstnaných přibylo

• Aktualizováno
Novinky, toh

Na ekonomiku Evropy těžce dopadla finanční krize. Podle pátečních statistik v Evropské unii v závěru loňského roku výrazně přibylo nezaměstnaných, navíc v eurozóně, tedy zemích platících eurem, se v lednu prudce snížil růst cen. Údaje překonaly odhady analytiků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle evropského statistického úřadu Eurostat jen v prosinci loňského roku o práci přišlo 309 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti ve 27 zemích v průměru vyskočila o jednu desetinu procenta na 7,4 procenta.

V eurozóně jsou čísla ještě více zdrcující. Nezaměstnanost zde stoupla o dvě desetiny na rovných osm procent. Analytici přitom očekávali nárůst jen o jednu desetinu procenta.

O něco tíživěji dopadla krize na růst cen. Meziroční míra inflace v eurozóně v lednu činila 1,1 procenta. Přitom ještě na konci roku byla 1,6 procenta a analytici na leden očekávali pokles na 1,4 procenta.

Česko následuje Evropu

Ani Česká republika není evropskou výjimkou. Například prosincová inflace v tuzemsku klesla na 3,6 procenta. Přitom několik předešlých měsíců se držela nad šesti procenty. Podle analytiků by zdražování mělo i nadále zvolňovat.

Prosincová nezaměstnanost meziměsíčně vzrostla o sedm desetin procenta na rovných šest procent. Celkem bylo na úřadech práce evidováno 352 tisíc lidí bez práce.

Reklama

Související články

Lidí bez práce výrazně přibylo

V závěru loňského roku výrazně přibylo nezaměstnaných. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to kvůli ukončení sezónních prací a také kvůli dopadům...

Výběr článků

Načítám