Hlavní obsah

Koruna opět posílila, očekává se však strmý pád

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská měna ve středu pokračovala v mírném posilování. Kurz koruny zpevnil jak vůči euru, tak proti americkému dolaru. Analytici však varují, že na pevnějších pozicích měna nevydrží příliš dlouho. V následujících měsících by měla oslabit dokonce až o dvě koruny vůči euru.

Článek

Ve středu kolem půl páté, tedy krátce před uzavřením obchodování, se koruna obchodovala kolem 27,40 Kč/EUR a 20,70 Kč/USD.

"Česká koruna dnes těžila ze zlepšujícího se sentimentu na globálních trzích. Oproti pondělnímu dopoledni lze tak euro pořídit o zhruba 80 haléřů levněji,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle něj však současný trend posilování nebude trvalý. Analytici zpevnění kurzu očekávali, protože koruna od začátku ledna téměř neustále oslabovala. Nynější posílení je tak jen výkyv v dlouhodobějším propadu měny.

"Pokud koruna ještě o několik desítek haléřů zpevní směrem k úrovni 27,00 Kč/EUR, mohlo by se jednat o atraktivní úrovně pro nákup eura. Naše prognóza počítá s dalším oslabováním koruny v horizontu prvního pololetí letošního roku až ke hranici 29,00 Kč/EUR,“ uzavřel Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám