Hlavní obsah

Brusel schválil 25 miliónů eur na rozšíření zásobníků plynu v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise ve středu schválila poskytnutí 25 miliónů eur (necelých 690 miliónů korun) na rozšíření zásobníků na zemní plyn v Česku. Peníze pocházejí z neutracených prostředků z loňského rozpočtu Evropské unie. Celkem by mělo do energetiky putovat 3,5 miliardy eur (téměř 100 miliard korun), především pak na propojení energetických sítí mezi státy.

Foto: Právo

Zásobníky plynu v České republice

Článek

Zhruba 250 miliónů eur (asi 6,9 miliardy korun) z této částky by mělo jít i na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést plyn ze střední Asie do Evropy mimo území Ruska a Ukrajiny. Za jeho vybudování, které by snížilo závislost EU na plynu z Ruska, lobbuje i české předsednictví EU, projekt však zatím nezískal jednoznačnou podporu od velkých členských států.

Nabucco by mělo "spolknout" vůbec nejvíce peněz z celkové částky neutracených peněz. Velká část ovšem zamíří kromě Česka i do ostatních zemí střední a východní Evropy. Zhruba 25 miliónů eur (necelých 690 miliónů korun) by mělo být poskytnuto i na propojení plynovodů mezi Maďarskem a Slovenskem.

Potřeba většího propojení energetických sítí v Evropské unii se naplno projevila při nedávném přerušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu. Některé členské státy, především Slovensko a Bulharsko, se ocitly prakticky bez plynu, což silně zasáhlo nejen jejich ekonomiku, ale i obyvatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám