Hlavní obsah

Španělé doběhli londýnskou burzu, obohatili se o 12,6 miliardy korun

Novinky, toh
LONDÝN

Ve světě se začínají množit finanční podvody. Tentokrát se podařilo jednomu Argentinci a pětici Španělů přijít si fingovanými obchody na londýnské burze na 600 miliónů dolarů, tedy asi 12,6 miliardy korun. Muži byli již zadrženi.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

„Pomocí fiktivních operací na burze se podezřelým podařilo zvednout hodnotu obchodů bez toho, aby do nich vložili nějaké peníze. Následně se obohatili na prodeji těchto fiktivních aktiv,“ citovala CNN z oficiálního policejního prohlášení.

Šestici mužů se podařilo obchodovat na londýnské burze v letech 2003 až 2005 pomocí firmy Langbar. Právě v roce 2005 začalo její vyšetřování na podezření z podvodu.

V posledních dnech je to již několikátý případ finančních defraudací. V úterý americká policie oznámila, že dopadla Nicholase Cosmose, který si pomocí takzvaného Ponziho schématu měl přijít na 400 miliónů dolarů, tedy asi 8,4 miliardy korun.

Ponziho schéma:

Výraz vznikl podle Charlese Ponziho, který postup poprvé použil. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři, přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí. Toto schéma, zvané letadlo, použil podle soudu i Bernard Madoff.

Před několika týdny byl dopaden bývalý šéf americké burzy Bernard Madoff, který taktéž skrz Ponziho schéma připravil investory až o 50 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám