Hlavní obsah

Produkce masa v závěru roku výrazně klesla

Celková produkce masa ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesla o 11 procent vlivem výrazného poklesu výroby vepřového a drůbežího masa. Za celý minulý rok bylo vyrobeno 598 953 tun masa v jatečné hodnotě, což bylo o 4,4 procenta méně než o rok dříve. Vyplývá to ze středečních údajů Českého statistického úřadu.

Foto: František Petrák, Právo

Článek

Ve čtvrtém čtvrtletí klesly meziročně počty poražených prasat o 14 procent a o 1,1 procenta na 87,2 kilogramu se snížila jejich průměrná jatečná hmotnost. V návaznosti na porážky se výroba vepřového masa snížila o 14,9 procenta.

Počty poraženého skotu včetně telat se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšily o 2,2 procenta. Naproti tomu průměrná jatečná hmotnost skotu klesla o 1,9 procenta na 287,2 kilogramu. Výroba hovězího masa včetně telecího meziročně stoupla o 0,3 procenta. Produkce drůbežího masa se snížila o 8,7 procenta.

Výkup mléka klesl o půl procenta

Celkový loňský nákup mléka dosáhl necelých 2,37 miliardy litrů a proti roku 2007 klesl o 0,5 procenta. Od vstupu ČR do EU je výroba mléka, a tím i početní stavy dojných krav, omezena systémem produkčních kvót. Podle soupisu hospodářských zvířat k 1. dubnu 2008 klesly stavy dojných krav meziročně o 1,2 procenta na 406 tisíc kusů.

V minulém roce bylo v celkové produkci masa zastoupeno 52,9 procenta vepřového, 13,4 procenta hovězího včetně telecího a 33,7 procenta drůbežího. Výroba vepřového masa se oproti roku 2007 snížila o sedm procent, její pokles nejvíce ovlivnila celková nižší produkce masa. Výroba drůbežího masa se meziročně snížila o dvě procenta. Produkce hovězího a telecího masa se loni naopak meziročně zvýšila o 0,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám