Hlavní obsah

České nebe opět trhlo rekord, prolétlo jím 700 tisíc letadel

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Loňský rok se do statistik letectví zapsal jako rekordní: nebem nad Českou republikou prolétlo přes 694 tisíc letadel. Ve srovnání s předcházejícím rekordním rokem 2007 je to o 6,2 procenta letů více. Vyplývá to z úterních údajů společnosti Řízení letového provozu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

"Dalším důležitým indikátorem zvláště pro letecké dopravce je vývoj průměrného zpoždění na jeden provedený let, které dosáhlo 0,4 minuty, tedy meziroční zlepšení o 40 procent,“ uvedla společnost. Ze statistik dále vyplývá, že jen na ruzyňském letišti v Praze loni přistálo či vzlétlo 179 011 letadel (meziročně o 2,3 procenta více).

Největší nárůst letů zaznamenalo brněnské letiště v Tuřanech. Zde přistálo nebo odtud odletělo na 33 269 letounů, tedy o 16,6 procenta více než v roce 2007. Polepšilo si i letiště v Ostravě, kde byl nárůst 5,8 procenta s celkem 16 911 vzlety či přílety.

Letos zkříží české nebe letadel méně. Podle Evropské agentury pro bezpečnost leteckého provozu poklesne nad kontinentem provoz v průměru o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám