Hlavní obsah

Americký finančník měl zpronevěřit přes osm miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 400 miliónů dolarů, tedy zhruba 8,4 miliardy korun, měl zpronevěřit americký finančník Nicholas Cosmos. Muž působil jako šéf společnosti Agape World Inc. v New Yorku a v pondělí jej zadržela policie. Informovala o tom v úterý na svých internetových stránkách agentura Reuters.

Článek

Cosmos měl prostřednictvím firmy zprostředkovávat překlenovací úvěry, v jeho podnicích se však mělo nakonec naplnit takzvané Ponziho schéma. Tím podle vyšetřování připravil klienty o peníze.

„Nicholas Cosmos dal na radu svého zástupce a se zatykačem souhlasil,“ uvedl Al Weissmann, mluvčí inspekce, která společně s FBI vyšetřuje společnost Agape World.

Ponziho schéma:

Výraz vznikl podle Charlese Ponziho, který postup poprvé použil. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři, přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí. Toto schéma, zvané letadlo, použil podle soudu i Bernard Madoff.

Vyšetřování tohoto podvodu začalo jen několik týdnů poté, co byl zadržen bývalý šéf burzy Nasdaq Bernard Madoff. Ten měl právě skrze Ponziho schéma připravit klienty až o padesát miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám