Hlavní obsah

Agrární komora: Česku hrozí zánik mlékáren

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika ztrácí soběstačnost nejen v produkci vepřového masa, ale také mléka. Hrozí zánik některých mlékáren, protože prvovýrobci dostávají za litr jen 6,20 Kč. Meziročně výkupní ceny poklesly o 40 procent, snaha mlékáren míří až k 60procentnímu snížení. Oznámil to v úterý v Brně prezident Agrární komory Jan Veleba.

Článek

V některých případech mlékárny odebírají mléko jen za čtyři koruny, přičemž podle Veleby je nákladová cena zhruba dvojnásobná.

„Za těchto podmínek nemohou zemědělci dlouho mléko prodávat. Udělají vše pro to, aby mohli mléko vyvážet a zpracovatelům oplatili jejich nynější jednání, kdy uměle stlačují ceny mléka. Dojde k odlivu suroviny z ČR a mlékárny budou padat,“ varuje prezident Agrární komory.

Nedokáže však odhadnout, kdy k takové situaci dojde, zatím je evropský trh mlékem nasycen. Podle viceprezidenta komory Jindřicha Šnejdrly není český zpracovatelský mléčný průmysl konkurenceschopný - na rozdíl od prvovýrobců. Veleba také říká, že jsme na počátku třetí vlny vybíjení krav.

První byla v období transformace, druhá před vstupem do Evropské unie. Jako první zaniknou stáda na menších rodinných farmách. Veleba také nevylučuje radikalizaci situace kolem výkupu mléka v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám