Hlavní obsah

V Iráku otevřeli část rafinerie, kterou postavila česká firma

BAGDÁD

Irácký ministr ropného průmyslu Husajn Šahristání otevřel v pondělí novou část rafinérie Daura v iráckém Bagdádu. Jednotku vybudovala brněnská firmy Prokop Engineering a výkonost rafinérie se tím zvýší o 70 000 barelů denně. Projekt stál 40 miliónů dolarů.

Foto: Mohammed Ameen, Reuters

Pohled na novou část rafinérie Daura v Bagdádu

Článek

Celková kapacita rafinerie tak bude 160 00 barelů denně. Do konce roku by se kapacita rafinerie měla zvýšit až na 230 000 barelů za den.

"Ministerstvo ropného průmyslu v roce 2005 čerpalo z rozpočtu na dovoz ropných produktů pět miliard dolarů. V rozpočtu na rok 2009 nebudeme žádat ministerstvo financí ani o jeden dolar," řekl irácký ministr.

Prokop Engineering získal zakázku v roce 2007 společně se společností Technoexport. Měla hodnotu 2,5 miliardy korun. Firmy dodávaly přístroje na atmosferickou destilaci. Technoexport v minulosti postavil v Iráku zhruba 60 procent rafinerských kapacit.

Nově otevřená část má kapacitu 70 000 barelů ropy denně.foto: Reuters/Mohammed Ameen

ČESKÉ FIRMY V IRÁKU

České firmy působí v Iráku především v petrochemickém průmyslu.

:: Zakázku za 2,5 mld. Kč získaly firmy Technoexport a Prokop Ingieneering, budují nové části rafionérií v Basře a Bagdádu. Na obnově rafinérií v Basře se podílí i firmy Chemoprojekt a Unis.

:: Zakázku za devět miliard korun získala společnost Inekon. Na severu země postaví cementárnu

:: Společnost Gema Art obnovuje památky v Erbílu v Kurdistánu

:: Společnost Sigmainvest v Iráku buduje zavlařovací a čerpací stanice na vodu. Postavila jich více než 20.

Obě společnosti se nyní podílejí i na rozšiřování rafinérie v irácké Basře. Pomocí těchto investic by země měla být ve zpracování ropných produktů soběstačná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám