Hlavní obsah

Pfizer převezme za 68 miliard dolarů svého rivala Wyeth

Americká farmaceutická společnost Pfizer převezme za zhruba 68 miliard dolarů (asi 1,5 biliónu Kč) svého rivala Wyeth. Pfizer je největším výrobcem léků na světě a za Wyeth bude platit zčásti hotově a zčásti akciemi. Pfizer chce rozšířit nabídku léků a bránit se proti očekávanému výpadku tržeb u preparátu Lipitor.

Článek

Pfizer si k převzetí Wyethu musel vyjednat úvěr v objemu 22,5 miliardy dolarů u konsorcia několika bank. Pfizer za jednu akcii Wyethu zaplatí asi 50,19 USD, z toho 33 dolarů je pevná částka v hotovosti, zatímco zbytek uhradí vlastními akciemi v poměru 0,985 za jednu akcii Wyethu.

Transakce přechodně zhorší finanční situaci Pfizeru, který kvůli tomu například sníží výplatu dividend. Firmě má ale pomoci lépe se vypořádat s propadem příjmů, který se dostaví v roce 2011. Firmě totiž vyprší patentová ochrana k přípravku Lipitor, který se používá při léčbě vysoké hladiny cholesterolu v krvi a který patří k nejúspěšnějším lékům v portfoliu Pfizeru. Lipitor pak bude v USA čelit konkurenci levnějších generických přípravků.

S podobným problémem se příští rok musí vypořádat i Wyeth. Firma ztratí patentovou ochranu ke svému nejprodávanějšímu přípravku Effexor XR, což je antidepresivum.

Při ceně 50,19 USD za akcii Wyethu nabídka představuje prémii 15 procent proti poslední závěrečné ceně akcií na burze v New Yorku. Akcie Wyethu ale už v pátek prudce zpevnily, protože o transakci se zmínily zdroje agentury Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám