Hlavní obsah

V USA se letos položila už třetí banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornské úřady o víkendu ukončily činnost finančního ústavu 1st Centennial Bank. Podle Federální společnosti pojištění vkladů (FDIC) je to v pořadí už třetí krach banky v USA od počátku roku. 1st Centennial má jen šest poboček a převezme ji ústav First California Bank.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

K 9. lednu 2009 měla 1st Centennial aktiva v celkové výši 803,3 miliónu dolarů (asi 17,6 miliardy Kč). Objem vkladů činil 676,9 miliónu USD. Z toho zhruba 12,8 miliónu dolarů bylo nad rámec pojištění, na které klienti mají právo ze zákona.

Úpadek banky v USA mívá z pohledu klientů většinou klidný průběh. Banku, která má problémy, úřady v pátek odpoledne zavřou, přes víkend jí vyberou nového majitele a v pondělí ráno banka znovu otevře, už má ale jiný název. Pokud nového majitele nemá, klientům jsou pojištěné vklady vyplaceny velmi rychle, zpravidla do týdne.

Zatímco v roce 2007 v USA zbankrotovaly tři banky, loni už musely úřady ukončit činnost 25 bank. Na finanční sektor tvrdě dopadl útlum ekonomiky a dramatický pokles cen nemovitostí.

"Zavřeli jsme to, protože měli finanční problémy. Poskytli nějaké úvěry na výstavbu, ale nevyšlo jim to," řekl podle agentury Reuters mluvčí FDIC David Barr. "First California přebírá celou banku," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám