Hlavní obsah

Tymošenkové se nelíbí dohody o plynu, chce změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková už chce změnit podmínky kontraktů na dodávky a tranzit ruského plynu, kterých dosáhla při vyjednávání s ruským premiérem Vladimirem Putinem minulý víkend v Moskvě. Napsal to v pátek ruský list Vedomosti. Podmínky jsou podle odborníků pro Ukrajinu nevýhodné.

Článek

Plné texty dohod mezi energetickými podniky Gazprom a Naftogaz, podepsaných v pondělí, se už objevily na internetu, prý vůbec poprvé v historii. "Experti podmínky (kontraktů) považují za prohru pro Ukrajinu," napsaly Vedomosti s tím, že pravost dokumentů potvrdil zdroj blízký Gazpromu.

Kontrakty nejsou desetileté, jak se tvrdilo, ale jedenáctileté, platné od 1. ledna 2009 do 31. prosince 2019. Zbytek prý téměř odpovídá oficiálním prohlášením: základní cena plynu pro Ukrajinu má po celých 11 let činit 450 dolarů za tisíc metrů krychlových, ale bude klesat či stoupat jednou za čtvrtletí podle vzorce, jehož hlavním prvkem je změna cen mazutu a nafty v předchozích devíti měsících.

Letos má platit dvacetiprocentní sleva, čili v prvním čtvrtletí bude cena plynu 360 dolarů, ale objednán je minimální objem pěti miliard (v předchozím čtvrtletí 12,5 miliardy metrů krychlových plynu). Dále se prognózy cen liší, podle premiérky má průměr činit 228,8 dolaru.

Letos má Ukrajina dostat celkem 40 miliard metrů krychlových plynu, v dalších letech 52 miliard ročně.

Gazprom si však podle listu vyjednal "velmi lákavé" podmínky tranzitu pro 110 miliard kubíků plynu ročně. Letošní sazba má sice oficiálně činit 1,7 dolaru za 1000 metrů krychlových a 100 kilometrů jako loni, ale část plynu má být přepravena za sazbu 1,094 dolaru jako splátka dluhu.

Celý leden má Naftogaz přepravovat ruský plyn zdarma jako splátku dluhu a peníze začne dostávat až v únoru. Celkově má letos dostat 2,35 miliardy dolarů. Letos se má celkem přepravit 120 miliard kubíků při průměrné sazbě 1,58 dolaru, což je méně než v roce 2006.

Od roku 2010 má základní sazba za tranzit činit 2,04 dolaru, přičemž se bude zvyšovat jednou měsíčně podle ceny plynu pro Ukrajinu; odtud se bere částka 2,4 - 2,6 dolaru, o níž už hovořil zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv. V letech 2011 až 2019 se bude přičítat míra inflace v Evropské unii.

Prohra pro Ukrajinu

"Tymošenková nazvala tento kontrakt vítězstvím, prezident Viktor Juščenko prohrou. Ředitel East European Gas Analisis Michail Korčemkin je připraven souhlasit s Juščenkem," píší Vedomosti.

Dodávají, že při základní ceně plynu 450 dolarů celkové výdaje Naftogazu v letošním roce přesáhnou devět miliard dolarů. Ale kdyby si Ukrajina jako velký odběratel vyjednala cenu 380 dolarů, utratila by 7,8 miliardy při průměrné roční ceně tisíce kubíků plynu 195 dolarů.

Podle kontraktu má Naftogaz zaplatit za 80 procent objednaného plynu, i kdyby jej neodebral. Pokud Ukrajina jedenkrát nezaplatí včas, bude muset platit předem až do roku 2020. Vezme-li si Naftogaz plyn z tranzitu, započte se to do dodávek pro Ukrajinu.

A zasílat peníze má Naftogaz Gazpromu o dva týdny dříve, než naopak. Pokud spotřeba přesáhne objednané množství o více než šest procent, zaplatí Naftogaz o 150 procent více v letním období a v zimě o 300 procent. Gazprom za převýšení kvót tranzitu nezaplatí, stejné pokuty se mají týkat jen nesplnění kvót. Jen sazby za opožděné platby jsou stejné - 0,03 procenta z dlužné sumy a den.

Závěrem Vedomosti podotýkají, že Tymošenková před týdnem přesvědčovala, že s podpisem kontraktů skončily každoroční spory mezi Ruskem a Ukrajinou. Teď však prohlásila, že Ukrajina zkusí vyjednat s Gazpromem lepší cenu pro léta 2010 a 2011. Podle dokumentů lze však kontrakty měnit jedině v případě, že by se "podstatně" změnila situace na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám