Hlavní obsah

Koruna zažívá nejhorší období za více než dva roky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna v posledních týdnech nenachází ve svém oslabování dno. V pátek její kurz nevídanou rychlostí ihned po zahájení obchodování spadl nad hranici 28 korun za euro. Přitom ještě na začátku roku byl kurz tuzemské měny o celé dvě koruny silnější. Ještě hůře dopadlo obchodování vůči dolaru, kurz koruny se dostal na nejnižší úroveň za více než dva roky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V pátek krátce po deváté hodině se koruna dostala na 28,20 Kč/EUR. Přitom ještě čtvrteční obchodování uzavřela na 27,80 Kč/EUR a 21,45 Kč/USD. "Došlo k oslabení měn v celém regionu,“ komentoval páteční vývoj analytik Komerční banky Jiří Škop. Vůči dolaru se koruna na této úrovni obchodovala naposledy v listopadu 2006.

Podle něj jsou za oslabováním koruny zejména špatné ekonomické výsledky českého hospodářství.

Česká ekonomika oslabuje totiž výrazněji než například celá eurozóna. Podle Škopa srovnání výsledků třetího a čtvrtého čtvrtletí v Evropě a Česku ukazují, že právě tuzemská ekonomika se propadá více.

Navíc koruna v oslabování není sama, padají i kurzy ostatních středoevropských měn. "Náhled na celý region je negativní. K tomu přispělo i posilování dolaru,“ dodal analytik.

Právě proti americké měně koruna také ztrácí. Dokonce se její kurz přiblížil hranici 22 koruna za dolar. Kolem 11. hodiny jej prolomila a dostala se až na 22,05 Kč/USD. Poté měna z nejslabších pozic ustoupila a mírně posílila.

Oslabování bude pokračovat

Podle Škopa by během následujících tří měsíců měla koruna udržet svoji sestupnou tendenci. Zároveň však připomněl, že korunu čeká také korekce. "Oslabuje již poměrně dlouho, proto přijde korekce, jen se těžko odhaduje kdy," uzavřel analytik.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna zažívá druhý den po sobě strmý pád

Velké oslabování české měny nebere konce. Den poté, co vůči euru oslabila na nejnižší úroveň za více než rok, se doslova zřítila i proti dolaru. Její kurz je...

Výběr článků

Načítám