Hlavní obsah

Giganti Sony a Intel jsou v nouzi, musí propouštět

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho nadnárodních společností se začátkem nového roku spláče nad výdělkem. Firmy totiž budou muset sečíst a vykázat dopady globální krize. Ta zasáhla i takové giganty jakými jsou výrobce elektroniky Sony či výrobce čipů Intel. Obě společnosti v rámci úsporných opatření budou muset zrušit tisíce pracovních míst.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

Podle BBC firma Sony ve čtvrtek oznámila, že za loňský rok vykáže poprvé za 14 let ztrátu. Finanční rok pro společnost končí v březnu a podle současných odhadů se bude prodělek pohybovat kolem 1,7 miliardy dolarů, tedy asi více než 35 miliard korun.

Přitom ještě na podzim společnost očekávala zisk. Nyní však Sony situaci přehodnotila. Avizovaná ztráta je nakonec vyšší, než jaké bylo očekávaní analytiků.

O práci přijdou tisíce lidí

Právě na podzim firma uvedla, že zeštíhlí zhruba o osm tisíc zaměstnanců. Velké propouštění nyní plánuje i čipový kolos Intel.

Podle BBC chce firma uzavřít pět továren v Asii a Spojených státech. Bez práce se tak octne pět až šest tisíc lidí. Zpráva přichází jen týden poté, co Intel oznámil, že za poslední tři měsíce loňského roku se jeho zisk ztenčí o devadesát procent, tedy z předloňských 2,35 miliard dolarů na 235 miliónů dolarů.

Firma propad svých prodejů připisuje zejména velkému úspěchu "zmenšených laptopů“, takzvaných netbooků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám