Hlavní obsah

V Ostravě vyroste supermoderní stadión za 1,5 miliardy

Právo, Radim Kijonka
OSTRAVA

Nový městský stadión, který má v Ostravě vyrůst do roku 2013, má patřit do nejvyšší kategorie Elite. Třicetitisícovou kapacitu zvolili radní záměrně, aby se dostal do nejvyšší třídy a splňoval náročné podmínky fotbalové organizace UEFA. Město také počítá s pořádáním velkých zábavních a kulturních akcí. Cena stavby se odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Ostrava potřebuje nový fotbalový stánek, současné Bazaly již nesplňují podmínky UEFA.

Článek

"Mohlo by se na něm případně konat rovněž fotbalové mistrovství Evropy. Navíc se také nabízí pořádání mezinárodních zápasů české reprezentace,“ uvedl investiční náměstek ostravského primátora Zdeněk Trejbal (ČSSD). Ten věří, že velká kapacita nového stánku bude využita.

"Když hraje Baník dobře, vyprodá Bazaly s 18 tisíci diváky. Kvalitní koncerty navíc dokážou zaplnit větší auditoria. Myslím, že Praha, Brno a Ostrava by měly mít stadión kategorie Elite,“ konstatoval náměstek primátora.

Stadión musí splňovat podmínku, že minimálně 22 500 míst z jeho kapacity je na krytých tribunách. Samozřejmostí je vyhřívaný trávník. Počítá se s daleko lepší infrastrukturou než u běžných stadiónů, tedy s dostatečnými prostory k parkování, s vysokým komfortem pro diváky, požadován je bezpečnostní kamerový systém.

Nový městský stánek by mohl otevřít poprvé své brány v roce 2013. "Věřím, že Baník by mohl začít hrát na novém městském stadiónu už jarní část sezóny 2012/2013,“ poznamenal Trejbal.

Krize stavbu nemá ohrozit

Radnice chce vybudovat stadión poblíž Rudné ulice v Ostravě-Svinově formou projektu PPP, který představuje spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Privátní investor stadión postaví na své náklady, které mu pak město splácí 20 až 25 let.

V současné době se magistrát chystá vybrat poradenskou firmu, která mu pomůže udělat výběrové řízení na soukromého investora. "V polovině příštího roku by mohla být vítězná firma na projekt PPP známa. Stadión by se pak měl začít stavět v roce 2011,“ řekl náměstek primátora.

Podle něj by současná světová finanční krize neměla celý projekt za 1,5 miliardy korun ohrozit. Věří, že se určitě najde soukromý investor, který stavbu a provoz stadiónu bude financovat. „O dřívější projekt přestavby vítkovického stadiónu byli celkem čtyři zájemci. Dva z nich se v tuto chvíli stále zajímají i o stavbu nového stadiónu ve Svinově,“ uvedl Trejbal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám