Hlavní obsah

Lidé mají nárok na dovolenou i za dobu nemoci, rozhodl soud

Právo, ČTK, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Když jsou lidé v Evropské unii i delší čas kvůli nemoci mimo práci, mají za tuto dobu nárok na dovolenou. Vyplývá to z rozhodnutí Evropského soudního dvora (ESD), o kterém informovala Evropská komise.

Článek

 „Pracovník neztrácí právo na placené každoroční volno, které nemohl využít kvůli nemoci. Volno, které si nevybral, mu musí být kompenzováno,“ uvedl soud, který je nejvyšší soudní instancí EU.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) nelze bez znalosti podrobností zaujmout k rozhodnutí ESD stanovisko. V Česku podle MPSV platí, že dovolená může být za dobu nemoci krácena. „Za prvních 100 zameškaných pracovních dnů se dovolená krátí o 1/12 a za každých dalších 21 zameškaných pracovních dnů se krátí rovněž o 1/12,“ uvedl Petr Sulek z tiskového odboru MPSV.

Za celý kalendářní rok pracovního poměru musí ale zaměstnanec i po krácení dostat alespoň dva týdny dovolené.

Tribunál sídlící v Lucembursku se tímto problémem zabýval na základě podnětu zaměstnance německého pojišťovacího ústavu Deutsche Rentenversicherung Bund a pěti Britů, kteří pracovali pro britskou berní a celní správu. Zatímco zástupci zaměstnanců jeho rozhodnutí uvítali, firmy tím podle serveru EUobserver příliš nadšené nejsou.

Britská obchodní komora ústy svého šéfa Davida Frosta uvedla, že stanovisko soudu přicházející navíc uprostřed ekonomické krize je nelogické. „Nedaří se mi za tímto rozhodnutím najít logiku. V čase, kdy britské podniky čelí nejhoršímu ekonomickému poklesu nejméně za jednu generaci, je toto rozhodnutí tvrdě postihne,“ cituje ho server EUobserver.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám