Hlavní obsah

Českým výrobcům textilu se loni dařilo nejhůře za devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby tuzemského textilního a oděvního průmyslu se za rok 2008 meziročně propadly o 16,3 procenta na přibližně 46,1 miliardy korun. Odhadla to Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK). Pokud se předpověď splní, bude to nejhorší výsledek odvětví od roku 1999.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"Z provedeného odhadu vyplývá, že českému textilnímu a oděvnímu průmyslu se v roce 2008 nepodařilo zastavit negativní vývoj dvou předcházejících let," poznamenala asociace ve zprávě. Odhad za loňský rok ATOK provedl na základě údajů Českého statistického úřadu za leden až říjen 2008.

Nejsilněji se podle asociace na výsledcích odvětví podepsala silná koruna, a to i přes její oslabovaní ve druhé půlce roku 2008. Negativně na výrobce textilu a oděvů dopadly také zvyšující se náklady, například na energie.

"V závěru roku se již pravděpodobně na tržbách projevila opatrnost nákupů velkých obchodních firem vyvolaná negativním očekáváním způsobeným krizí na finančních trzích," uvedli představitelé textilních a oděvních výrobců.

V samotné výrobě textilu ATOK za loňský rok odhaduje meziroční pokles výnosů o 15,2 procenta na zhruba 39,4 miliardy korun. Oděvní výroba se pravděpodobně propadla ještě výrazněji, a to o více než pětinu na tržby ve výši kolem 6,7 miliardy korun.

Výrobci také hodně propouštěli

V odvětví loni loni také pokračovalo snižování počtů zaměstnanců. V podnicích s 20 a více pracovníky bylo na konci roku 2008 zaměstnáno kolem 50 000 lidí, což je asi o 10,5 procenta méně než předloni. V textilní výrobě přitom zaměstnanost klesla podle odhadů ATOK o 9,1 procenta na 34 000 pracovníků. V oděvní produkci byl propad opět výraznější, asi o 13,4 procenta na 16 000 zaměstnaných osob.

Pracovníci textilního a oděvního průmyslu si loni naopak polepšili v případě mezd. Na výplatních páskách měli podle odhadu asociace na konci roku v průměru o šest procent více než na konci roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám