Hlavní obsah

Kalousek zvažuje snížení daní za kadeřníka či v restauraci

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) uvažuje o snížení DPH z 19 na devět procent v restauracích, za stavební práce anebo za kadeřníka. Kalousek to řekl Hospodářským novinám v reakci na prognózu Evropské komise, která v pondělí předpověděla Evropské unii na letošní rok silnou recesi. Pro Česko komise odhadla zpomalení hospodářského růstu na 1,7 procenta.

Foto: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Snížení DPH by se podle Kalouska mělo týkat služeb "s vysokou přidanou hodnotou práce", jako jsou právě stavební práce nebo pohostinství. "O tom se však musí teprve vést diskuse, a to i na půdě EU," dodal.

Kalousek už dříve uvedl, že při růstu pod dvě procenta bude vláda muset nějak zakročit. "Snížení daní je jednou z cest, jak hospodářství ulevit. Osobně bych byl pro snížení přímých daní, to ale nevidím jako politicky průchozí. Spíše si dovedu představit, že by se některé služby zdaňovaly nižší sazbou DPH," řekl Kalousek.

Poslední slovo bude mít Evropská unie

O nižších sazbách DPH u takzvaných služeb s vysokou přidanou hodnotou práce ovšem uvažuje i celá Evropská unie. Na stole ministrů financí EU v současnosti leží návrh, který má podle diplomatických zdrojů velkou naději na úspěch. Dosavadní odpor některých států údajně slábne a dohoda je možná již na březnovém zasedání ministrů financí.

Kalousek chce také nejdříve slyšet názor deseti ekonomů z nové Národní ekonomické rady (NERV). Do konce ledna se mají ekonomové shodnout, jak bude vypadat takzvaný protikrizový balíček. Zároveň má být hotova revize rozpočtu, do něhož vláda musí zapracovat případné nové výdaje či výpadek příjmů.

"Snižování daní určitě je cesta, i když ten největší efekt přinesou nižší daně z příjmů a z odvodů na sociální pojištění. Jsme totiž v jiné situaci než zbytek Evropy. Tady nemusíme zachraňovat banky. Klíčové je rozhýbat export a zaměstnanost," uvedl člen rady Pavel Kohout.

Stavbařům se záměr líbí

Případné snížení daně z přidané hodnoty přivítali představitelé stavbařů. "Vyšší poptávce a návratu do růstových trendů by snížení DPH u stavebních prací prospělo," řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Oživení trhu s byty si od snížení DPH na stavební práce a nové bydlení slibuje také šéf developerské firmy Ekospol Evžen Korec.

Podle Bruselu je situace v Evropě vážnější, než se dosud zdálo. Celá unie má letos zchudnout o 1,8 procenta. To zapadá do posledních zpráv z Česka, kde průmysl i export výrazně slábnou. "Uvědomujeme si, že situace se neustále zhoršuje. Pro rozpočet máme třeba připravený scénář, který počítá i s jednoprocentním růstem," řekl Kalousek. "Stále však platí, že nejsem přítelem žádných velkých vládních výdajů," dodal.

Kalousek ministrům financí EU v úterý navrhne, aby se v krizi tolik nezadlužovali a začali snižovat rozpočtové schodky. Premiér Mirek Topolánek však přiznal, že něco takového půjde nyní jen těžko prosadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám