Hlavní obsah

Čaroděj Harry Potter vytrestal Albatros, musí zaplatit pokutu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouholetá vlajková loď Harry Potter se pro nakladatelství Albatros stala osudnou. Společnost během českého vydání posledního dílu Harry Potter a relikvie smrti těžce narazila. Dostala se do křížku s antimonopolním úřadem. Ten rozhodl, že Albatros musí zaplatit pokutu 313 tisíc korun za špatné smlouvy se svými odběrateli.

Článek

V úterý o tom informoval antimonopolní úřad (ÚOHS). Zároveň však dodal, že trest pro nakladatelství nepadl jen za knihu o populárním čarodějnickém učni.

„Řízení prokázalo, že Albatros uzavíral a plnil zakázané dohody o omezení okruhu osob, jimž je odběratel oprávněn dále dodávat zboží. Tyto dohody byly uzavírány od roku 2001, většina z nich však neměla významnější dopad na trh. Nejzávažnější bylo uzavírání zakázaných dohod ve spojitosti s vydáním knihy Harry Potter a relikvie smrti,“ uvedl úřad.

Albatros si na pokutu naběhl sám

Loni v únoru se v tuzemských knihkupectvích objevil poslední díl Harry Potter a relikvie smrti. Autorská práva na vydávání českého překladu má právě Albatros. Kniha se nejprve měla prodávat jen v knihkupectvích, a teprve po měsíci se mohla objevit na pultech supermarketů. Ty totiž obvykle kvůli konkurenci výrazně srážejí cenu hodně poptávaného zboží.

Čáru přes rozpočet všem prodejcům udělal řetězec Tesco, kde se kniha začala prodávat po několika dnech. Původně se spekulovalo, že jde o padělky. Následně se potvrdilo, že výtisky jsou pravé a řetězci je dodal internetových obchod Vltava Stores.

Nejprve chtěl prstem na viníky ukazovat právě Albatros. Jenže ten pomyslný prst se otočil proti nakladatelství, když antimonopolní úřad uvedl, že má podezření, že Albatros si určuje ceny.

Nakladatelství bude platit

Stejně jako v pohádce i v tomto případě „zvítězilo dobro nad zlem“. ÚOHS šetřením na trhu zjistil, že Albatros skutečně porušoval pravidla. Chtěl diskvalifikovat velké řetězce. „A tím zabránit cenové soutěži mezi hypermarkety a specializovanými knihkupci,“ dodal úřad.

Nakladatelství nakonec obrátilo a nezákonné jednání přiznalo. Dokonce během šetření smlouvy upravilo, aby neodporovaly zákonu.

„Albatros tím, že uznal odpovědnost za protisoutěžní jednání a dále s úřadem spolupracoval, poskytl mu všechny vyžádané informace a započal s nápravou protisoutěžního stavu, splnil podmínky pro dosažení narovnání a snížení výsledné pokuty téměř o 50 procent,“ uzavřel úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám