Hlavní obsah

Krize dorazila do českých peněženek

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tržby maloobchodníků pokračují v propadu. Češi v listopadu měli ještě hlouběji do peněženek než v předešlých měsících, tržby se maloobchodníkům (bez motoristického segmentu) meziročně snížily o 3,8 procenta. Vyplývá to z úterních údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Zprávy o všudypřítomné finanční a hospodářské krizi nutí spotřebitele více myslet na zadní kolečka. Celkově je výsledek obchodu o něco horší, než se dalo čekat. Dá se říct, že krize dorazila i do peněženek českých spotřebitelů,“ komentoval čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek. 

Podle statistiků se na slabých tržbách nejvíce podepsaly prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin a specializované obchody s ostatním nepotravinářským zbožím.

„Růst zaznamenaly pouze prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a prodejny textilu a obuvi,“ dodal úřad. 

Lidé začali výrazně šetřit na podzim. V říjnu tržby v maloobchodu meziročně klesly o 2,3 procenta. Již v předešlých měsících lidé utráceli nejvíce za nepotravinářské zboží.

Výhled pro další měsíce není podle Dufka o mnoho lepší. „Určitý stimul mohou představovat slevy, na které spoléhá čím dál více lidí, avšak klesající spotřebitelská důvěra bude přesvědčivějším faktorem pro rozhodování lidí spíše než virtuální slevy,“ dodal analytik.

Reklama

Související články

Lidí bez práce výrazně přibylo

V závěru loňského roku výrazně přibylo nezaměstnaných. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je to kvůli ukončení sezónních prací a také kvůli dopadům...

Výběr článků

Načítám