Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko podepsaly dohodu o plynu

– MOSKVA • Aktualizováno

Rusko a Ukrajina v pondělí podepsaly další dohody o dodávkách ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu. Měl by tak skončit vleklý spor, během něhož se obě strany přou, kdo může za to, že z Ruska neteče do Evropy už od 7. ledna plyn.

Článek

Země se na znění smlouvy dohodly v noci ze soboty na neděli. Kontrakty jsou na deset let. Země se v nich dohodly na cenách suroviny a poplatcích za přepravu.

"Počítám s tím, že v nejbližší době budou obnoveny dodávky evropským odběratelům," řekl ruský premiér Vladimir Putin poté, co šéfové firem Gazprom a Naftogaz smlouvy podepsali. Věří, že jde o "tečku" za sporem. Podle Tymošenkové mají desetileté kontrakty vyloučit opakování podobných krizí v budoucnu.

"Očekáváme, že i ukrajinští partneři operativně obnoví práci své sítě plynovodů. Specialisté už pracují na místě," dodal Putin. Zdůraznil, že soucítí s Evropany, ale Rusko podle něj situaci nezavinilo. Tymošenková přislíbila, že tranzit plynu nebudou Ukrajinci nijak zdržovat.

Podle dřívějšího vyjádření Naftogazu se plyn může objevit v Evropě po 36 hodinách.

Tiskový mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský ČTK řekl, že pokud budou opravdu zahájeny regulérní dodávky plynu přes Ukrajinu dále do Evropy, budou poté zároveň zastaveny dodávky plynu z Česka na Slovensko

"Během jedné až dvou hodin poté, co plyn dorazí na ukrajinsko-slovenské hranice, bude znovu upravena trasa tak, aby mohla přijímat dodávky z východu," dodal Chalupský.

Společnost RWE Transgas zároveň předpokládá, že plyn by se k českým hranicím mohl z Ruska dostat za 50 hodin po otevření kohoutků. Trasu přes Slovensko by měl plyn urazit za deset hodin.

Reklama

Související články

Dohody o plynu budou podepsány v pondělí

Dohody o tranzitu ruského plynu do Evropy a o dodávkách na Ukrajinu budou podepsány v pondělí v Moskvě za účasti premiérů Vladimira Putina a Julije...

Výběr článků

Načítám