Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomalí výrazněji, než se čekalo, varuje Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Letošní tempo růstu české ekonomiky výrazně zpomalí na 1,7 procenta. Uvádí to pondělní prognóza Evropské komise (EK), která ještě v listopadu odhadovala zvýšení o 3,6 procenta. ČR je na tom ale stále mnohem lépe než eurozóna. Ta se dostane do červených čísel - podle odhadu až 1,8 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vyplývá to z odhadu, který v pondělí zveřejnila Evropská komise. Výrazně tak revidovala svůj odhad z podzimu, kdy předpokládala, že unijní ekonomika v roce 2009 poroste o 0,2 procenta. HDP eurozóny by se mělo letos propadnout o 1,9 procenta

Brusel sice Česku předvídá růst 1,7 procenta, tuzemští ekonomové jsou ale mnohem pesimističtější. ČNB sice oficiálně stále počítá s růstem 2,9 procenta, v posledních dnech ale připouští alternativní scénář s růstem jen 0,5 procenta.

Ukazují na to některé průběžné výsledky. Například rychle zpomaluje průmyslová výroba, lidé začínají šetřit a utrácejí méně peněz.

Lépe než Česko by na tom měli být Slováci. Jejich hospodářství poroste podle prognózy EK 2,7 procenta. Podobně jako u jiných zemí komise výrazně revidovala podzimní odhad, podle nějž mělo HDP Slovenska letos vzrůst o 4,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám