Hlavní obsah

Ruský tisk pochybuje, zda dohoda s Ukrajinou odblokuje dodávky plynu

– MOSKVA • Aktualizováno

Víkendová dohoda o ukončení rusko-ukrajinském sporu mezi premiéry Vladimirem Putinem a Julijí Tymošenkosvou nemusí vést k okamžitému obnovení dodávek zemního plynu do Evropy. Zmiňuje se o tom pondělní ruský tisk, pro který je velkou neznámou postoj ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, známého rivala Tymošenkové.

Foto: Reuters

Premiéři Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Julija Tymošenková po setkání v Moskvě kvůli plynové krizi

Článek

Podle deníku Kommersant Putin a Tymošenková během nočních jednání v Moskvě přeškrtli všechny dosavadní návrhy na řešení krize a dohodli se, že Ukrajina dostane na ruský plyn dvacetiprocentní slevu při zachování loňské sazby za tranzit ruského plynu ve výši 1,7 dolaru.

Přesná cena plynu pro Ukrajinu není známa, ale Ukrajina by podle listu měla v prvním čtvrtletí platit za plyn přibližně 360 dolarů za tisíc metrů krychlových. Ale už v březnu ceny plynu klesnou, takže Tymošenková dosáhne ceny okolo 200 dolarů, o což celou dobu usilovala. Putin také vyšel partnerce vstříc vyloučením prostředníka Rusukrenergo.

Vedomosti varují, že dosud není znám postoj prezidenta Juščenka, který úspěch Tymošenkové může ohodnotit jako osobní porážku v situaci, kdy na Ukrajině pokračuje tvrdý politický boj o předčasné prezidentské volby.

Juščenko navíc požaduje nyvýšení poplatků za tranzit plynu, což by mohlo přístup Moskvy zablokovat.

Ale i v případě, že se Ukrajinci tentokráte nepohádají, Gazprom a Naftogaz podepíší dohodu a Evropané dostanou plyn, ani to vše nebude znamenat definitivní vyřešení "proklaté plynové otázky". "Konflikt má tendenci se opakovat," konstatují Vedomosti.

Gazprom utrpěl ztrátu financí i důvěry

Vedomosti také upozorňují, že důvěra evropských odběratelů v ruský plynárenský monopol Gazprom jako spolehlivého dodavatele a Ukrajinu jako tranzitní zemi byla plynovou válkou otřesena v základech.

"Nehmotné ztráty Gazpromu jsou obrovské. Plynová válka postihne plány zvýšit vývoz do Evropy. Plány na výstavbu nových plynovodů South Stream a Nord Stream konflikt s Ukrajinou neurychlí, ale zpozdí," míní list s tím, že ruský rozpočet nedostal na clech 600 miliónů dolarů (asi 12 miliard Kč), přímé ztráty Gazpromu se odhadují na dvě miliardy dolarů (40 miliard Kč), a to se řada evropských odběratelů chystá Gazprom žalovat. Gazprom míní zase žalovat ukrajinský Naftogaz.

"Ukrajina už nemá důvod krást ruský plyn či zavírat potrubí," píší o víkendové dohodě Izvestija, považované za list blízký Kremlu. "Jestli vše bude tak, jak bylo domluveno, tranzit plynu do Evropy se obnoví velice brzy... Zbývá jen maličkost - aby ukrajinský prezident přiznal, že premiérka měla právo přijmout tato spásná rozhodnutí," dodává.

Reklama

Související články

Dohody o plynu budou podepsány v pondělí

Dohody o tranzitu ruského plynu do Evropy a o dodávkách na Ukrajinu budou podepsány v pondělí v Moskvě za účasti premiérů Vladimira Putina a Julije...

Výběr článků

Načítám