Hlavní obsah

Dohody o plynu budou podepsány v pondělí

• Aktualizováno

Dohody o tranzitu ruského plynu do Evropy a o dodávkách na Ukrajinu budou podepsány v pondělí v Moskvě za účasti premiérů Vladimira Putina a Julije Tymošenkové. Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na zdroj z ruské vlády.

Článek

Již předtím mluvčí Gazpromu uvedl, že dohody má společnsot připravit do pondělního rána.

"Dostali jsme za úkol podepsat všechny dokumenty nejpozději do pondělního rána," řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov v rozhlasovém rozhovoru s tím, že na přípravě dokumentů se nyní pracuje.

Gazprom a Naftogaz mají napříště obchodovat bez prostředníků, transparentně a na základě tržních vztahů. Cena plynu se má vypočítávat stejně jako u jiných odběratelů. Za důležité pokládá mluvčí také to, že tranzit plynu a dodávky Ukrajině jsou řešeny jako dvě různé otázky dvěma různými kontrakty.

Připravované kontrakty mají zpečetit dohodu předsedů vlád obou zemí Vladimira Putina a Julije Tymošenkové o urovnání sporu o plyn, které dosáhli v noci na neděli. Ještě v noci Tymošenková uvedla, že Gazprom a Naftogaz dostaly pokyn připravit příslušné dokumenty do pondělka.

Následně by měl do Evropy opět začít proudit ruský plyn, jehož přeprava ustala před 11 dny. V důsledku se řada evropských zemí, zejména Bulharsko, Moldavsko či Slovensko, dostala do kritické situace.

Ruský plyn obvykle z 80 procent proudí do Evropy přes Ukrajinu. Tyto dodávky kryjí asi pětinu evropské spotřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám