Hlavní obsah

Plyn do Evropy by měl opět proudit, Rusko a Ukrajina se domluvily

– MOSKVA • Aktualizováno

Spor o dodávky plynu mezi Ruskem a Ukrajinou byl vyřešen. Oznámili to v noci na neděli ruský premiér Vladimir Putin a ukrajinská premiérka Julija Tymošenková po jednání v Moskvě. Smluvně by se úmluvy měly stvrdit do pondělí a neprodleně poté by se měly obnovit dodávky evropským odběratelům přes Ukrajinu.

Článek

Přes Ukrajinu obvykle proudí 80 procent ruského plynu představujícího asi pětinu evropské spotřeby. Tyto dodávky zcela ustaly od 7. ledna.

Ještě před schůzkou premiérů si ruská média kladla otázku, zda se Tymošenkové podaří dohodu s Moskvou prosadit v Kyjevě, kde často vede spory s prezidentem Viktorem Juščenkem. Předchozí dohoda s Evropskou unií z počátku týdne nakonec k obnovení dodávek plyn nevedla.

"V nejbližší době - a ukrajinská strana nás o tom ujistila - tranzit (plynu pro evropské spotřebitele) bude obnoven," řekl Putin na závěr krátkého vystoupení s Tymošenkovou.

Podle ukrajinské premiérky už společnosti Gazprom a Naftogaz dostaly od šéfů vlád pokyn do pondělka vypracovat příslušné dokumenty stvrzujících dosaženou dohodu.

"Ihned po podpisu těchto dokumentů budou obnoveny všechny dodávky zemního plynu," řekla Tymošenková.

Spor byl urovnán

Šéfové vlád podle svých slov také urovnali rusko-ukrajinský spor, který stál u zrodu plynové krize. Moskva na Nový rok přerušila dodávky plynu Kyjevu, protože se s Ukrajinci neshodla na ceně plynu, a o týden později vinou vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Moskva obviňovala Kyjev, že "krade" plyn z tranzitu, Kyjev se hájil, že odebírá pouze technický plyn, nutný k udržení plynovodů v chodu.

Podle Putina bude letos ukrajinským partnerům poskytnuta dvacetiprocentní sleva za podmínky, že zůstane zachována cena tranzitních poplatků za přepravu přes Ukrajinu v loňské výši. Přechod na evropské ceny plynu a tranzitu má následovat od 1. ledna 2010.

Ukrajinci loni platili 179,50 dolaru za tisíc metrů krychlových plynu. Rusko však pro letošní rok požadovalo jako tržní cenu 450 dolarů s tím, že během roku mohou ceny plynu klesnout. Tranzitní poplatky loni činily 1,7 dolaru na tisíc metrů krychlových plynu a 100 kilometrů. Během vystoupení premiérů však žádná konkrétní čísla nezazněla.

Oba premiéři se ani nezmínili o údajném ukrajinském dluhu za předchozí dodávky, který Rusko vyčíslovalo na 650 miliónů dolarů, ani o dalším případném problému, technickém plynu, který je potřebný v ukrajinských plynovodech k uvedení přepravy plynu do Evropy do chodu. Rusko dříve navrhovalo, aby tento plyn pro Ukrajinu zakoupilo konsorcium západních energetických společností.

EK varuje před předčasným optimismem

Evropská komise dnes přivítala čerstvou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou o obnovení dodávek plynu do Evropy. V dnes vydaném prohlášení ovšem varovala před předčasným optimismem s tím, že skutečným vyřešením situace bude až moment, kdy plyn začne do Evropy skutečně proudit.

"Komise vítá oznámení z Moskvy premiéra (Vladimira) Putina a premiérky Julije Tymošenkové, a zejména oznámení, že plyn by mohl do Evropy proudit v pondělí," říká se v prohlášení komise. "Nyní se zdá, že vyjednávání bylo úspěšné. Viděli už jsme ale v tomto sporu mnoho falešných očekávání a "testem" v tomto případě je, zdali plyn začne skutečně proudit do Evropy. Do té doby to pro Evropu i nadále znamená čekání," píše se v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám