Hlavní obsah

Natlakování plynovodu mají zaplatit evropské firmy, říká Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Jednou z hlavních překážek obnovení dodávek plynu z Ruska do Evropy je otázka, kdo zaplatí natlakování vyprázdněného plynovodu. Rusko ani Ukrajina to udělat nechtějí, protože jinak by přiznaly, že za krizi nesou vinu. Proto v pátek představitel Gazpromu Alexandr Medveděv oznámil, že vzniká konsorcium, které tento technický plyn zaplatí - objem bude nemalý.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

Jistými členy jsou již ruský Gazprom a italska společnost ENI, o vstupu do konsorcia uvažují i francouzská GDF Suez a německý E.ON Ruhrgas.Gazprom přizval ještě rakouskou společnost OMV či nizozemskou GasTerra a další.

"Obrysy konsorcia zrovna vznikají na papíře a měly by se zhmotnit velmi rychle," dodal Medveděv. Podle Medveděva bude Gazprom prodávat konsorciu 1000 kubíků plynu za tržní cenu kolem 450 dolarů.

Ukrajinský státní podnik Naftogaz tvrdí, že k obnovení náležitého tlaku v tranzitním plynovodu musí mít k dispozici plyn navíc. Naftogaz tuto potřebu vyhodnotil na 360 milionů krychlových metrů v lednu, dalších 600 milionů kubíků v únoru a zhruba totéž v březnu. Na základě těchto objemů by konsorcium stál "technický plyn " v lednu 162 milionů dolarů (3,3 miliardy Kč) a v dalších měsících po 270 milionech USD.

Nákup "technického plynu" konsorciem by umožnil okamžitě obnovit přepravu ruského plynu přes Ukrajinu dál na západ. 

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Ukrajinci na nové ceně plynu v letošním roce. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Ta je tak dnes již deset dní bez dodávek plynu, který proudí přes Ukrajinu a kryje asi pětinu evropské spotřeby. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z odpovědnosti za vzniklou situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám