Hlavní obsah

Slovensko musí omezit teplárny, pokud rychle nedostane plyn

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pokud se do konce ledna neobnoví dodávky plynu, Slovensko přistoupí k omezování tepláren. Ve čtvrtek to uvedl slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Podle něj by se však regulace nedotkla nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Zaměstnanec slovenských plynáren čistí namrzlé sklo měřáku, který ukazuje nulový tlak plynu.

Článek

"Museli bychom přejít na regulační stupeň devět. To by znamenalo, že teplárny s odběrem nad 400 tisíc metrů krychlových by musely omezit odběr na 80 procent a ostatní teplárny na 70 procent," uvedl ministr.

Fico se vrátil z Moskvy zklamaný

Slovenský premiér Robert Fico po příletu z Moskvy a Kyjeva přiznal, že za současné situace nelze očekávat urychlené spuštění dodávek a tranzitu plynu na Slovensko. "Podmínky kladené z ruské i ukrajinské strany jsou natolik protichůdné, že to prostě nemůže fungovat," připustil.

Fico očekává kladnou reakci na svůj návrh, aby Slovensko mohlo odebrat z ukrajinských zásobníků poblíž slovenských hranic 20 milionů kubíků plynu denně a toto množství by Gazprom obratem dodal do ukrajinské distribuční sítě. Podle Fica nyní záleží od Ukrajiny, kdy to spustí, protože technicky je to možné. "Pokud řeknou ne, tak to bude jen z politických důvodů. Pak se změní postoj SR k Ukrajině," pohrozil Fico.

Rusko s tím souhlasilo, Kyjev zatím na tento slovenský návrh nereagoval. "Od rána máme horké telefony, aby se tato operace dotáhla do konce," přiznal ministr Jahnátek o čtvrtečním zasedání krizového štábu. Fico kvůli tomu telefonoval s předsedou Evropské komise, s českým premiérem Mirkem Topolánkem a polským premiérem Donaldem Tuskem. "Všichni tři budou tlačit na ukrajinskou stranu," dodal Jahnátek.

Slovenští plynaři hledají nové trasy

Podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP) se už připravuje také na druhou možnost a tou by byly dodávky plynu z plynovodu Jamal. "To je technicky trochu složitější. Potřebujeme dostat 20 milionů kubíků na Horu sv. Kateřiny na česko-německé hranici. Po určitých technických úpravách bychom dostávali tento plyn dál na Slovensko," uvedl Jahnátek.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič požádal o urgentní setkání s ukrajinským prezidentem Juščenkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám