Hlavní obsah

Velké zdražování benzínu a nafty pokračuje

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Současné zdražování pohonných hmot v celé republice bere řidičům doslova dech. Zvyšování cen nebude několik dní znát konce. Během dvou dnů cena benzínu i nafty stoupla v průměru o více než jednu korunu. Přitom analytici odhadovali, že zdražování bude v průběhu týdne v řádech desetihaléřů.

Foto: Alžběta Trousilová, Novinky

Článek

Již ve středu Právo upozornilo, že po několika měsících zlevňování někteří pumpaři zdražili během několika hodin rovnou o dvě koruny. Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS se ani ostatní pumpaři „nenechali zahanbit“ a zdražili také.

V celé republice tak ceny pohonných hmot vystoupily v průměru o více než jednu korunu za dva dny. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se nyní prodává za 23,31 Kč, motorové nafty pak za 24,99 Kč.

Odborníci upozorňovali, že by se zdražovat mělo kvůli vyšším cenám ropy na světových trzích z přelomu roku. To se totiž odrazilo na obchodování v Rotterdamu, tamní ceny totiž ovlivňují ty u tuzemských čerpacích stanic.

Analytik společnosti Coloseeum Novinkám řekl, že současné ceny u pump odpovídají zdražování právě v Rotterdamu. „Nelze říct, že by pumpaři cenu uměle navyšovali,“ vysvětlil analytik.

Podle něj bude zdražování ještě několik dní pokračovat, ale již během příštího týdne by se ceny měly stabilizovat, popřípadě mírně klesnout. „Rozhodně současné zdražování není začátkem růstového trendu cen pohonných hmot,“ uklidnil Čermák.

Reklama

Výběr článků

Načítám