Hlavní obsah

VIDEO: Plyn pro Evropu zatím v nedohlednu, Slováci se musí dál omezovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již přes týden do Evropy přes Ukrajinu neproudí žádný ruský plyn. Obnovení dodávek je zatím v nedohlednu. Premiéři Ruska a Ukrajiny se dohodli na tom, že v sobotu budou jednat v Moskvě o řešení plynové krize. Úřad ruské vlády tuto informaci dosud nepotvrdil. S nedostatkem plynu se stále potýká například Slovensko, tamní větší firmy tak musí omezovat odběr plynu. Menší dodávky nyní hrozí i tamním teplárnám.

Foto: Reuters

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková by měla o plynu jednat v sobotu s ruským premiérem Vladimirem Putinem.

Článek

Na schůzce v Moskvě se podle agentury dohodli premiéři Vladimir Putin a Julija Tymošenková během nočního telefonátu. "V rozhovoru bylo dosaženo dohody, že se v sobotu v Moskvě uskuteční jednání vlád obou zemí," citoval Interfax z komuniké.

Ve hře je nyní ještě další návrh, který ve středu přednesl ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Podle něho by se v sobotu v Moskvě měly kvůli krizi sejít země, které odebírají ruský plyn, aby nalezly východisko z nynější situace a zabránily jejímu opakování. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko summit podpořil, ale řekl, že by se mohl konat v Bruselu nebo v Praze.

Slovensko trpí

Přibližně tisícovka větších slovenských firem tak musí i nadále výrazně omezovat odběr suroviny. 

Obnovení tranzitu plynu přes Ukrajinu ve středu stále vypadalo nejistě, Slovensku se ale začala rýsovat možnost získat plyn pomocí výměnné operace s Ruskem a Ukrajinou. To by podle premiéra Roberta Fica umožnilo zrušit limity podnikům. Ruský plynárenský koncern Gazprom už s výměnou souhlasil, odpověď Ukrajiny se čeká dnes.

Slovensku by mělo nouzové zásobování vydržet nejméně do konce ledna. Ve středu totiž začalo čerpat další dodávky plynu jako pomoc od zahraničních firem. Domácnosti, školy, nemocnice i teplárny by měly plyn dostávat stále bez omezení.

Ve čtvrtek pak tamní ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek upozornil, že pokud plyn z Ruska v nejbližších dnech Slovensko nedostane, bude muset od února začít omezovat odběr plynu určeného pro teplárny.

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Ukrajinci na nové ceně plynu v letošním roce. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Evropa je dnes osmým dnem bez dodávek ruského plynu, který obvykle z 80 procent proudí přes Ukrajinu a kryje asi pětinu evropské spotřeby.

Reklama

Výběr článků

Načítám